top of page

„Vím, na jaké číslo myslíte. Sama jsem se postarala o to, abyste na něj mysleli“

Aktualizováno: 26. 3. 2023

Všichni mágové čtoucí myšlenky ovládají stejný trik. Nejprve vašemu podvědomí nenápadně poradí, na jaké číslo má myslet. A pak ho s velkou slávou odhalí.


Jak to dělají? Často využívají vlivu prostředí. Dané číslo může být vyšité drobnými číslicemi na jejich kravatě. Může to být cena za pivo, které jste právě dostali na účet podniku, nebo počet knedlíků na talíři vaší partnerky.

Tento článek je inspirovaný Cialdiniho knihou Před-svědčování: Revoluční způsob, jak ovlivnit a přesvědčit. Přečtěte si také předchozí články obsahující zajímavé postřehy z této knihy.


Během karantény si spousta lidí začala stěžovat na snižující se produktivitu. Byli jsme přinuceni pracovat z domova a všudypřítomná atmosféra „lehára“ nám nedělala dobře. Co s tím?


Se svou leností jsme bojovali různě. Spousta agnostiků se dala na modlení. Mnoho křesťanů vyměnilo desatero za hygienická přikázání. A my ostatní jsme pak zarytě týden co týden zdobili svůj domácí kancelářský koutek novým motivačním plakátem.


Troufám si říct, že každý z nás má v rukávu nějakou praktiku, jak se ošálit. Někteří se snažili během karantény úroveň své produktivity pozvednout nošením nepohodlných džínů místo tepláků. Jiní si fixovali své pracovní nasazení s jedním konkrétním stolem v bytě, který sloužil pouze na práci. „Nikdy nepracuju z postele!“ Oznamovala mi důležitě kamarádka, „protože pak bych v ní nemohla spát. Tvoje mysl si spojí postel s prací a najednou máš problém usnout.“


Mým oblíbeným způsobem jak se donutit k časnému rannímu vstávání je naprogramování kávovaru místo budíku. Přestavte si, že vás v 6 ráno místo otravného drnčení kovu probudí spokojené chroupání plodů a vůně čerstvé arabicy.


Ale proč vám to říkám... Všechny tyhle taktiky mají totiž jedno společné: pracují se silou prostředí. Zkrátka místo toho, aby se lidé snažili změnit sebe, snaží se podvést své líné smysly změnou prostředí – právě třeba pomocí nepohodlného oblečení, motivačních plakátů, po kterých zbydou na zdi oloupané kusy omítky, nebo vůně kávy.


Nejzajímavější ale je, že i když jsme naučeni takto kouzlit se svým prostředím, odmítáme si připustit, že by prostředí kouzlilo s námi bez našeho vědomí.


Ale nemějte strach. Právě proto jsem napsala tento článek, který vás spolehlivě a bezbolestně přesvědčí o tom, jak s námi prostředí cloumá. Nasaďte si tedy své škrtivé džíny, vypněte Netflix a dávejte pozor...


3 + 1 příkladů vlivu prostředí


Nejprve se společně podíváme na konkrétní příklady vlivu prostředí z knihy Před-svědčování:

  1. Když rakouská vláda informovala občany, že se na jejich území pohybuje jedovatý pavouk, rakouské nemocnice záhy začaly praskat ve švech. Lidé si stěžovali na bolest hlavy a žaludeční nevolnost (tedy na zveřejněné symptomy pavoučího kousnutí). Jak se později ukázalo, většina pacientů se samozřejmě s pavoukem nikdy nesetkala. Občanů, kteří se zbytečně strachovali, bylo 4000krát více než těch, kteří měli skutečně šanci získat superschopnosti.

  2. Jednoho dne středoškolská učitelka z Tennesee během výuky prohodila, že cítí plyn. Pak svá slova dokonce stvrdila pocitem závratě. Během několika hodin místní pohotovost navštívilo 100 lidí se stejnou závratí. Kontrola ve škole nicméně únik plynu nepotvrdila.

  3. Účastníci přednášek o dermatologických potížích se v jejich průběhu častěji škrábou.

  4. Poslední odkaz reaguje na příběh, který má snad tisíc jmen. Syndrom studentů medicíny. Nebezpečí online doktora. „Tajemná bolest v břiše: umírám?“ Jde o známý jev, podle kterého automaticky dostáváme jakoukoliv nemoc, o které se před námi začne mluvit. Většina nemocí totiž začíná lehkou bolestí břicha nebo hlavy. Tu si ovšem snadno můžeme přivodit sami. Nevěříte? Vyzkoušíme. Zaměřte svou pozornost doprostřed hlavy. Držte...a... už bolí! A teď si představte, že se vám převrací žaludek a... už je vám zle? Dobře.


Nicméně proč využívat sil lidské mysli, abychom si dělali zle, když si můžeme dělat dobře, nemám pravdu? Tak jdeme na to. Opět jde jen o to využít techniky směrování pozornosti – tentokrát ve službách dobra.


Jak si zajistit více úspěchů a méně nemocí

  1. Když máte před sebou náročný den v práci, zkuste si místo soustředění na všechny zapeklité úkoly připomínat všechny dosavadní pracovní úspěchy. Dodá vám to energii.

  2. Když jdete na státnice nebo obtížnou zkoušku, nesoustřeďte se na to, co neumíte. Připomeňte si raději všechny zkoušky, které již máte úspěšně za sebou. Dodá vám to odvahu.

  3. Když ráno otevřete oči a je vám nanic, zkuste místo utápění se v bezvýchodnosti lidské existence vyjmenovat 5 věcí, za které jste v životě vděční. Hned se vám budou snáz skládat peřiny.

Záměrné směrování pozornosti je zkrátka mocný nástroj, který dokáže ovlivnit naši náladu, chuť pracovat i studijní výsledky.


Stereotyp není vtip


Byť je s nimi sranda, často podceňujeme vliv stereotypů. Společnost se k nim totiž staví jako k přežitkům, které patří pouze do nemístných vtipů.


Nicméně tímto popíráním jejich moc nemizí. Stejně tak, jako v nás nošení džínů probouzí produktivitu, připomínka našeho pohlaví může významně ovlivnit výsledky našich matematických zkoušek.


Cialdini ve své knize zmiňuje vědecký výzkum, v rámci kterého si výzkumníci americké studentky asijského původu rozdělili do tří skupin. Jedna před testem z matematiky nemusela uvádět nic jiného než své jméno. Druhá vyplnila jméno a pohlaví. Třetí jméno a etnickou příslušnost.


A výsledky? Velmi stereotypní. Studentky, které před testem musely uvést, že jsou ženy, si vedly nejhůř. Nejlepší známky naopak sklidila skupina dívek, která před testem uváděla svou etickou příslušnost.


Jde opět jen o prosté směrování pozornosti.


Když pozornost studentek před testem soutředíte na propojení žen s technickými obory, stereotyp „ženy jsou horší v technických oborech než muži“ je znervozní a vede k častějším chybám. Když naopak upnete jejich myšlenky na spojení asiaté + technické obory, stereotyp „asiaté jsou lepší v matematice“ podpoří jejich sebevědomí stejně jako výše zmíněné vybavování si svých dosavadních úspěchů. Tak to chodí.


Výsledky vaší práce velkou měrou záleží na tom, v jaké jste náladě, když ji vykonáváte. Naštěstí pro nás si svou náladu můžeme zvolit. Stačí se prostě vhodně obléct nebo si koupit programovatelný kávovar.


44 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page