top of page

/dev/null, de iure, ^Do§t! Mluvte jazykem uživatele

Všichni máme vlastní jazyk. To je v pohodě. Píšeme uživatelům ale skutečně srozumitelné věci?






UX writeři jsou tady, aby k vám skrz web nebo appku promlouval člověk a ne vývojář. Jasně, chápeme. To ale není všechno, Horste!

Pomáháme odborníkům

UX writing, neboli obor zabývající se texty orientované na uživatele, nutně nesouvisí pouze s developery. Postižené jsou všechny odborné profese, které mají svůj jazyk. Úředníci. Doktoři. Dirigenti. Ekonomové. Právníci! Ach, právníci.


Právní kličky pro opičky


Proč potřebují textaře – si to napíšou sami, ne? Právnici denně píšou smlouvy, dopisy, podnímky, usnesení, vyrozumění. Ale často s malým dorozuměním. Kdyby odborníci uměli efektivně sdělovat informace, nepotřebovala bych před vyplněním daňového přiznání shlédnout edukativní komiks pro druhý stupeň základních škol.




Kdysi jsem pro Českou Pojišťovnu přepisovala dopisy týkající se hypotéky. Průvodní dopis sepisovali právníci. Po jeho přečtení jsem se málem rozbrečela a zrušila ten plnej košík na Zootu, protože jestli mám tohle uplatit, tak musím sakra šetřit. Pak jsem si uvědomila, že dopis nebyl adresovaný mě. Ale tahle emoce, kterou ve mě dopis vyvolal, tu jsem chtěla změnit.


Na dopise byly tři nepříjemné věci. (Vždycky jsou tři, že? Lidi milujou pravidlo tří.)

§1. Složitost

Zase cizí slovíčko. A hned za ním další. Mám pocit, že jsem hloupá a malá. Vydaná napospas. Oni mě sežerou. Nerozumím ani slovu, a proto mám pocit, že si se mnou můžou dělat, co chtějí. Budu jim dlužit na věky věků, když budou chtít. Obrovská úzkost. Pot, slzy a krev.

§2. Důležité informace

Čím delší, tím lepší? Nope. Tři stránky textu o ničem? Přitom mě jenom zajímá, kolik peněz ještě po mě ti lichváři budou chtít. Zoufale a nezodpovědně očima skenuju text a hledám číslovku, za kterou nenásleduje procento.

§3. Osobní přístup

Potřebuju obejmout. Všude samé zákony a paragrafy. Oni vůbec neví, jak se teď asi cítím. Kdyby mi řekli: „Sakra Anet, jsi ve velkým špatným a my to víme. Buď v klidu, nechceme ti přitěžovat. Když se budeš slušně chovat, tak za dvacet let jsi venku.”




Textařovo řešení


Z původní stránky a půl jsem text zkrátila na půl stránky i s údaji adresáta. V první větě jsem projevila empatii a povzbudila občana zatíženého hypotékou. Napsala jsem, že už má půlku za sebou a já mu píšu jenom proto, aby měl přehled. Nic se neděje ( = osobní přístup). V druhé větě jsem mu řekla, kolik procent už je za ním a kolik ještě musí splatit po jak velkých splátkách. Číselné údaje jsem vytučnila ( = důležité informace).

A nakonec jsem ho ujistila, že zatím je všechno v cajku. Kdyby něco nevěděl, tak Káťa z přízemí, ta, co má ráda rododendróny, se na to mrkne. Ať jí kdyžtak zavolá ( = složitost).




Odborníci těžší to maj


Srozumitelnost není lehký úkol. A to ani pro odborníky, kteří se o ni opravdu snaží. Moji oblíbenou advokátní společností je elegal. Jejich semináře jsou skvělé, nezdržují se právními detaily a říkají lidem, co je pro ně důležité. Ať už řešíte GDPR nebo EET. Poradí. A jak vidíte na jejich metatextech, srozumitelnost je pro ně to hlavní. Ale i když je vlk navlečený v rouše beránčím, stále má chuť na maso. A tak také web společnosti eLegal občas vytahuje drápky. Zaměřme se na aktuální oznámení na obrázku níže. VÍTE, ŽE …i bez vykřičníku a nadpisu NEPŘEHLÉDNĚTE by oznámení fungovalo? Bylo by méně jako vystřižené ze smlouvy. Méně by mě vyděsilo, že něco dělám špatně.

A co kdybychom místo Nepřehlédněte napsali něco empatického jako Nabízíme bezplatnou pomoc? Vykřičník pak nahradíme ✅ ℹ️ 👍 …čímkoliv jiným. Mnohem lepší. Méně právnické. Více lidské.

Všichni máme svůj obor zájmů, svoji specializaci. A občas nám nedochází, jak moc nás ovlivňuje. A že nám ostatní nemusí rozumět. Musíme se snažit. Nebo si najmout zkušeného textaře.

Jak zpívají TATABOJS:

A kdyby život měl smysl jasnější, I já bych byl trochu šťastnější.




11 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page