top of page

Naučte se využít Ikea efekt a zákazníci vás budou milovat

Aktualizováno: 13. 7. 2021




Sestavovali jsme s přítelem šatní skříň z Ikei. (Touto větou začíná mnoho soudobých urbanistických hororů.) Měla jsem před státnicemi, měla jsem nervy. Ale s tím, co se ozývalo z vedlejšího pokoje, se to vůec nedalo srovnávat. Opatrně jsem nahlédla dovnitř a strach mě zcela ochromil. Bylo to…hrozné.

Z mého přítele se stal… znalec nábytku. Za půl hodiny sestavování téměř papundeklové skříně podle návodu s vtipným panáčkem Petr ovládl prastaré dřevozpracovatelské řemeslo. Jak jinak si totiž vysvětlit jeho neustálé poznámky typu: „Tohle mají úplně blbě navržený.” / „Tahle polička je tady naprosto špatně přidělaná.” / „Ty nožičky vůbec nedrží.” A moje nejoblíbenější: „Tohle mi snad udělali naschvál.” (Protože návrháři obchodního domu Ikea nemají co jiného na práci než vymýšlet nábytek na hovno, aby vyaprílovali praktické muže v domácnosti.)





Není to zkrátka jednoduchá situace. Tímto prosím obchodní oddělení domu Ikea, aby přidali špunty do uší do každého balení. Ženy v domácnosti vám za to poděkují. Několik měsíců po dokončení náročného úkolu jsem si ale všimla zajímavé věci. Petr obcházel skříň s respektem a špetkou hrdosti. Již to nebyl nepřítel, ale sousoší ve tvaru úložného prostoru oslavující jeho zručnost. Možná ji začal mít i trochu rád. (I když to, že není z masivu, ale z „pitomé dřevotřísky” mi asi nikdy neodpustí.) Petr se stal obětí Ikea efektu.

UX TIP

Ikea efekt odkazuje na lidskou tendenci nadhodnocovat své výrobky. Představte si, že si vyrobíte židli. A druhou si koupíte. Židle budou identické – stejný styl, stejný materiál. Která pro vás bude mít větší cenu? Samozřejmě ta, kterou jste si vyrobili. Co je na tom divného? Vůbec nic. Háček je v tom, že pro všechny ostatní lidi na světě to budou dvě identické židle stejné ceny. Ale vy své židli budete celý život nadržovat. Odmítnete ji vyhodit, i kdyby se do ní pustil červotoč.

Jak toho můžete jako výrobce využít? Přece nemůžete říct lidem, aby si svoje výrobky dělali doma sami, to byste toho moc nevydělali. Co ale můžete udělat je, že pro zákazníka připravíte materiál, návod, a pak ho necháte při konstruování do vašeho designu vložit své srdce. Jako to udělal obchodní dům Ikea. Ikea efekt si v současnosti přímo říká o to, abyste jej využili. Světem totiž vládne customizace. Už nechceme být všichni stejní, nosit stejná trička a doma mít tu samou obývákovou stěnu.


Jak na to:


Prodáváte židle? Nechte lidi, ať si tu svojí sestaví z výběru dvaceti nožiček, dvaceti sedadel a dvaceti opěrek. Sice na výrobě nábytku nehnou ani prstem, ale budou mít pocit, že tahle židle je jako jejich dítě. Lovebrand is born.




29 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page