top of page

Hodný, zlý a použitelný: Co je to user experience?

Aktualizováno: 21. 3. 2021


Udělat šikovně dveře přece není žádná věda... nebo?

Znáte ten pocit, když v moderním vlaku „regionova” kliknete na zelené tlačítko vedle dveří záchoda a pomalu se začne otevírat intimní prostor s člověkem s kalhotama u kolen?


Tak o tom je UX. Uživatelské zážitek. Jde ho nadesignovat dobře a příjemně. A jde to udělat tak, že se z toho uživatel posere.


Jak to funguje


(Pokud jste již obnažili svůj zadek před posádkou vlaku, můžete tento odstavec přeskočit.) Systém toalet ve vlaku je poměrně jednoduchý. Budeme potřebovat: – Sanitární zařízení - Dveře Vedle dveří umístíme dvě tlačítka.Uvnitř prostoru poté další tři, která jsou mimo dosah uživatele toalety. Case study


Zábava ve vlaku je v plném proudu. Jedna lahev střídá druhou jako vlaječky při oslavě prvního máje. Vaše tělo vám oznámí, že močový měchýř má plnou paměť a je třeba promazat starý seriály. Odeberete se tedy vlnkovým krokem na toalety. Vystoupíme z kupé a před vámi se objeví obrovský atomový kryt. Jste na místě. Jste v bezpečí.

Na boku objevíte dvě tlačítka. V alkoholové mlhovině se vám vybaví základní uživatelská poučka. Zelenej. Dycky je to zelenej. Není.

Tak ne. První, dycky je to ten první. Zmáčknete bílý knoflík. Oáza se otevírá. Vpadnete dovnitř jako Indiana Jones do zakázané hrobky. Ale nic se neděje. Žádné zemětřesení, ani ze stropu nepadají hadi. Jen jenen kulhavý pavouk ustrašeně zaleze pod leták na bezplatné vyšetření prostaty ve Velké Chuchli. Znáte ten pocit, když na Zličíně dobíháte metro, které pak ještě tři minuty stojí ve stanici? Tohle je něco podobného.

ASI TO BUDE CHTÍT NĚJAKÝ DALŠÍ KNOFLÍK. Ale okolí dveří je panenská krajina bez jediného pupínku. Zoufale se rozhlížíte kolem. Když tu na protější stěně objevíte sérii tlačítek. Nový rébus. Každý člověk potřebuje v životě výzvy. Obzvlášť, když už vám nezbývá moc času. Přeskakujete z nohy na nohu a všichni lidé ve vlaku vás STÁLE VIDÍ. V krizi nejvyšší zopakujete tedy trik se ZELENÝM TLAČÍTKEM. Dveře se dávají do pohybu. A protože se na jejich vnitřní straně neobjevují otrávené jehlice, věříte, že tohle dobrodržuství bude mít šťastný konec.

S pocitem bezpečí usedáte na trůn pokořitele vlakových rébusů. V ten moment se dveře opět otevírají a vpouští dovnitř denní světlo. V jeho záři rozpoznáváte obrysy překvapeného německého turisty svírajícího Nejnovější výtisk Utrpení mladého Werthera přes svůj wiener schnitzel. Pressen! Pressen!

Sedíte zcela bezmocně na míse a žádáte německého spoluobčana o záchranu. Nakonec pochopí a po tisícím stisknutí bílého tlačítka zkusí i druhé zelené tlačítko s nápisem zavřít. Opona se pomalu uzavírá. Divadlo končí. Ale vy si si moc dobře uvědomujete, že STÁLE nemáte zamknuto.




ČSAD UX FAIL

Na ČSAD FAIL příkladu si můžeme rovnou demonstrovat tři základní pilíře UX.


Barva

„Nad žlutým jen rukou máchni, co je hnědé, ihned spláchni.” Tak mluví o síle barevné signalizace film Fotr je Lotr. Color coding ale nefunguje jen v takto specifických odvětvích. Celospolečensky jsme se domluvili na některých významech.

  • Zelená = Jede to / šlape to / jeď / máš to / zvládl jsi to / pouštím tě

  • Červená = stůj / počkej / velký špatný

  • Bílá = NEVIM

Takže pokud na záchodě pro zamknutí musíme stisknout červené tlačítko, necítíme se u toho moc dobře. A už rozhodně to není intuitivní. Stejně tak, jak když zavíráme dveře zelených tlačítkem. Je to proti mechanické přírodě.

Umístění

Tlačítka u dveří nahrazují kliku. Takže bychom je opravdu čekali u dveří. (Nebo alespoň v dosahu toalet, abychom se mohli bránit ze svého trůnu případným nájezdníkům.)

UX TIP: Když umisťujete tlačítko, uvažujte, jaké starší mechanismy nahrazujete. Je to klika? Umístěte tlačítko tam, kde by lidé čekali kliku.


Načasování

Vnímejte emoce uživatele. Zamyslete se nad tím, co zrovna potřebuje. Má čas na vaše pomalé vysvětlování? Nebo potřebuje rychlou akci – abyste trochu přemýšleli za něj? Náš záchodový paradox by opravdu vyřešilo základní UX pravidlo: Když nevíš co s tím, tak to zjednoduš.

Je 5 tlačítek nepřehledných? Vrať se k číslu 2: Otevřít / zavřít. A když někdo dveře zavírá vnitřním tlačítkem, mysli za něj a automaticky zamkni.

Tak to je UX. Obor, který nahlíží do mysli uživatele a snaží se mu splnit každé přání. Nebo alespoň předejít takovýmhle katastrofám.

Na druhou stranu s normálním záchodem by se vlaky Regionova nikdy nestaly tak populární.




16 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page